לרוב כשאנו מבקשים לקנות מוצר כלשהוא ולשלם בשיקים, בית העסק המוכר יבקש לבדוק אינפורמציה/מידע על חשבון הבנק שלנו.
המידע אותו יכול למסור הבנק שלנו לכשיידרש מוגבל ומצומצם.
חשוב מאוד לציין, מידע אודות חשבון הבנק שלנו, יימסר רק אם נתנו הרשאה לפקיד הבנק לתת אינפורמציה אודות חשבון הבנק.
אסור לפקיד לנדב כל סוג של מידע אם לא קיבל אישור מבעל החשבון לעשות זאת.
המידע שיכול פקיד הבנק לנדב לפקיד הבנק שפונה אליו הוא:
- האם החשבון ותיק?
- האם הסכום שמופיע על גבי השיק הוא סביר לפעילות החשבון או לא?
- האם היו שיקים מסורבים בחשבון? (שיקים חוזרים)
*חשוב לדעת שאסור לפקיד הבנק למסור מידע כמו יתרות בחשבון, חסכונות, פיקדונות, הלוואות, או כל אינפורמציה מסוג זה.
מהו קרוס המשורטט על גבי השיק?
קרוס הוא שרטוט של שני קווים מקבילים בחזית השיק, תפקיד הקרוס הוא לחייב את מקבל השיק להפקיד את השיק בחשבון בנק,
למנוע ממנו את היכולת להגיע לסניף בו מתנהל החשבון ולמשוך את התמורה במזומן.
הקרוס מקנה לבעל החשבון את האפשרות לעקוב אחר השיק יום נוסף, ולראות מי הפקיד אותו. אם החליט לא לשלמו, יהיה לו הזמן גם לבטלו.
לדוגמה: הגיע מוכר לביתי ומכר לי חולצה, שילמתי לו בשיק לאותו היום ודאגתי לסמן קרוס, כשיצא המוכר מביתי הבחנתי כי החולצה קרועה,
מיד טלפנתי למוכר אשר הבטיח לי, שכבר מחר בבוקר ידאג להחליף לי את החולצה, משלא טרח להגיע עד הצהריים יש לי את הזמן לתת הוראה לבנק שלי לבטל את השיק, אך אם הייתי משלם בשיק מזומן ללא קרוס, מוכר הבגדים היה נכנס לבנק שלי כבר באותו היום ומושך את הכסף.
מהו המלבן בחזית השיק ובו רשום:
"בשיק זה אין לבצע שינוי לאחר שנכתב למעט תאריך או סכום"?
המלבן המדובר מופיע רק בשיקים שאינם סחירים (למוטב בלבד).
אחת הסיבות העיקריות להימצאותו של מלבן זה, היא העובדה שספקים רבים דורשים מקהל הלקוחות שלהם שיקים שהם סחירים.
כותבי השיקים נאלצים להפוך את השיקים הלא סחירים לשיקים סחירים, רובם אינם יודעים לעשות זאת, ובניסיון לשנות את השיק,
פוגמים בו ומוסרים שיק שאינו תקין.
סיבה נוספת היא טענה של בעלי שיקים רבים שטוענים שהם מסרו שיק לא סחיר, אך מישהו זייף את חתימתם והפך את השיק לשיק סחיר.
מסיבות אלו ודומות להן נגררים שני הצדדים לבתי משפט, ומפתחים לעצמם הוצאות רבות (עו"ד, אגרות, ובעיקר בזבוז זמן יקר של בתי המשפט).
בכדי לדון בסוגיה האם השיק סחיר או לא סחיר? ובכדי למנוע חילוקי דעות, מחלוקות וסכסוכים, הוחלט ששיק שהודפס "למוטב בלבד", ומופיע בו המלבן עם הכיתוב הנ"ל, יישאר למוטב בלבד ולא יהיה ניתן לשינוי.